Adibatla Campus Overview Adibatla Entry Adibatla Portal Adibatla East Facade Adibatla Street

Commercial: TCS Adibatla Software Development Campus
TATA Consultancy Services
Hyderabad, India

Design Date: 2012
Area: 3.1 million square feet

SITE CONTEXT

The Site consists of two parcels of land: An irregularly shaped 70 acre parcel designated as SEZ and a further 7.4 Acres of non-SEZ land. The southern boundary of the land is approximately 200 Meters from the adjacent Hyderabad Outer Ring Road. Access to the site is at two points: A major highway passes the 7.2 Acre parcel and a local access road connects to the SEZ itself.

The previous use of the land was sporadic farming; however no crops are currently being harvested. The terrain is flat with minor hollows and rises in portions of the site. Currently there are few trees with no specimen trees or any evidence of planned cultivation. The Soils investigation revealed a 3 to 5M layer of loose soil over a weathered rock formation suitable for foundations. Site drainage is good, ground water was observed at approximately 10M below grade.

The climate of Hyderabad is a combination of warm semi-arid from September to May and a tropical wet climate during the monsoon months of June to September. Hyderabad has an average altitude of 550M above sea level. The maximum daily temperatures range from the high-20s in winter to the low-40s in the summer. The minimum daily temperatures range from the mid-teens in the winter to the mid-20s in the summer. Rainfall peaks in July, August and September with moderate rainfall in June and October, only trace rainfall is observed in the remainder of the year. The total annual rainfall for Hyderabad is 32 inches (Mumbai = 94 inches).

SITE LAYOUT

The massing and siting of the buildings is a product of several converging themes. The design of the Campus is the architectural embodiment of the ideals, achievement, stature and strength of TCS. The uncompromising form of the buildings represents the certainty of TCS, the lack of ornate adornment represents self-assurance, and the clustering of buildings around a common central idea represents the core strength of TCS, its people. The primary buildings are arranged to present the maximum impact when viewed from the ORR. The 300M long, 33M high façade with prominent branding will be fully visible. The mass of the parking structure is reduced by creating a double basement and provision of a green roof to allow the building to blend into the landscape.

Creating a sense of place for the employees who will visit the Campus on a daily basis is the heart of the project. Taking cues from normal daily life in India and the strong relationship that Indians have with the street, the campus is organized around a vibrant, energetic, organizational outdoor space. To emphasize the importance of the space, a super-scaled mesh canopy floats over the space, tempering the harsh sunlight to transform a canyon into a huge outdoor room. By design, all daily circulation funnels into and through the street, cafeterias open to sidewalk dining. Kiosks, landscape features and seating areas are sprinkled throughout. The street comes alive as a place for informal gathering, performance, dining and people-watching, furthermore it provides a backdrop for art exhibits, musical concerts and even big screen viewing of sporting events. The entries to the building blocks are raised one floor up from the street, creating a physical and psychological separation from the freedom of the street to the intensity of the workplace. The entrances to the buildings are on platforms hovering above the street.

For safety of employees, vehicular and pedestrian traffic are separated. Employees arriving by bus are taken to a dedicated set down area and enter the SEZ through a security gate. Minicabs and passenger vans are also accommodated in a dedicated parking area near the bus drop-off. From there they follow a rain-protected path through the landscape zone to the central street. Vehicular traffic, including passenger cars and two-wheelers follow the one-way meandering, tree lined campus drive to the parking structure. Service vehicles enter through the north-west gate and use dedicated service roads to access loading zones at each building.

SUSTAINABILITY

Every aspect of the Campus is designed to incorporate both passive and active sustainable strategies. At a macro level, renewable energy sources will provide 5% of the energy requirement, rain water harvesting will provide irrigation water, kitchen waste will be converted to bio-gas, sewer water will be reclaimed for toilet flushing, daylight harvesting will reduce the requirement for artificial lighting, and excavated soil is reused onsite to provide interest to the landscape.

To aid in obtaining a Platinum LEED rating for the Campus, the following strategies are among those incorporated into the design: all employees will be able to control the lighting at their desk; all will have uninterrupted views to the outside; bus drop off areas are provided close to the building entrance; high percentage of construction materials will be sourced locally; recycled content will be maximized; reflective paving materials and dense planting will be used to reduce the heat island effect;, passive cooling and ventilation will be used in circulation spaces; bicycle storage areas are provided near the entrances and showers are provided near the workspace.

VIVACIOUS TCS

The Adibatla Campus fully embraces the Vivacious TCS concept. Workspaces are light-filled, accentuated by vibrant, lively colours; low-height partitions promote associate interaction, teamwork and bonding. Throughout the building, breakout areas with comfortable seating are provided to encourage casual get-togethers and discussion of ideas. The entire Campus and each individual building open from within to constantly reinforce the connection between the individual and the whole. The open atriums of the software blocks act as theatres in-the-round; feature staircases provide platforms to overlook the activity of the atrium floor. Unlike a traditional vertically layered office building, the software buildings at Adibatla continually bring associates together physically, visually and emotionally.

CONSTRUCTABILITY, SPACE EFFICIENCY AND COST

To maximize space efficiency, the structural grid of the software buildings is a product of the workstation dimensions and circulation space; mechanical service rooms and shafts are designed to minimize surplus area, while the orthogonal grid of the building eliminates awkward corners. Floor to floor heights are carefully calculated to maintain desired ceiling heights with minimal allowance for mechanical services.

Facilitating efficient construction, the chosen structural system is relatively low-tech but allows for integration of innovative construction methods including use of sonotubes for formwork, post-tensioned concrete slabs to reduce overall volume and out-of-form finishes reducing the number of trades.

The cost efficiencies gained from the simplicity of the structure allow the use of an elaborate screening system that tempers the harsh sunlight in the same manner as a traditional Jali. This cloak that protectively encloses the buildings is custom designed to reflect the heady, intellectual work being carried on inside. The screen is characterized by perforations reflecting the characters (0 and 1) of the binary code – the root language of all computing. Overlaid on the screen is a super-graphic depicting a stylized Fibonacci sequence and simultaneously reflecting the daily cycle of work moving from random ideas to certain solutions.